Om Kockums Jernverk

Ett kärt återseende

Det är sent 1800-tal i Ronneby, familjen Kockum har precis satt igång bygget av sin nya fabrik. Planen är att tillverka kannor, hinkar och sjukhusredskap. 1893 hittar en annan produkt ut från fabriken. En produkt som helt förändrar verksamhetens framtid: Det emaljerade kokkärlet.

Kockums emaljerade kokkärl görs i flera olika färger, men det är den milda gula färgen med den tunna mörkgröna kanten längst upp som svenskarna gillar allra bäst. Det finns ingen hejd på försäljningen, och allra bäst går det på 1930-talet. Det lagas grytor som aldrig förr och den genuina designen och det hållbara materialet syns i vart och vartannat hem.

Men. Så kom 60-talet. Det svenska folkhemmet väljer plasten före allt annat. De fina emaljerade kärlen hamnar längre och längre bak i köksskåpen... Kockums Jernverk möter nedgången med nya grepp, uppdaterar färger och former med hjälp av framgångsrika formgivare som ädelsmeden Sigurd Persson och designern Arne Erkers. Men det räcker inte. Till slut åker de emaljerade kärlen ut ur de svenska köken. Produktionen på Kockums Jernverk stannar av.

Tills nu. Tiderna ändras och tur är väl det. Idag fasas plasten ut ur de svenska hushållen och det finns åter plats för kvalitet och form i köken. Därför har vi tagit vara på det bästa från 30-talet – som det hållbara materialet och designen – uppdaterat färgpaletten något och kickat igång Kockums Jernverk. Med vår nya kollektion vill vi ge dig inspiration och glädje i köket och frambringa en känsla kring matlagningen som du inte upplevt förut. Dessutom är det viktigt för oss att våra produkter är vackra nog att du vill låta dem stå framme, även mellan måltiderna.

Allt vi behövde göra var att vänta på vår tid. Och nu är den här, igen.

Se filmen här.Form, tradition och hållbarhet

Vi lever i en era där vi samlar intryck från det förflutna, för att förbättra framtiden. Hos Kockums Jernverk har form, tradition och hållbarhet fått stå i fokus. Vi har bevarat det skandinaviska färg- och formspråket, det historiska arvet och den långa hantverkstraditionen. Detta i kombination med en ständig strävan efter det samtida som gjort att de största utmaningarna varit att hålla en bra balans där det traditionella möter det nya. Kvalitet, historia, färg och hantverk ska tala för vårt unika produktutbud och sortiment i en ny och modern tappning med en tydlig skandinavisk prägling, samt en internationell expansion i fokus. Vårt mål är att tillgängliggöra bra, kvalitativa köksprodukter. De ska dessutom vara vackra nog att du vill låta dem stå framme även mellan måltiderna.

Design och kvalitet sedan 1875

När efterfrågan på emaljerade produkter ökade under 1800-talet växte Kockums Jernverk AB fram. Framförallt blev de kända för sina emaljerade och rostfria kokkärl och grytor. En tydlig röd tråd i den tidiga marknadsföringen är produktkvalitet men även en modern form och lekfull färgpalett som snabbt gjorde produkterna mycket omtyckta. Sortimentet

Med ett bevarat formspråk kommer även det nya produktsortimentet ha en tidlös form där det traditionella möter det nya. I det noga utvalda startsortimentet hittar ni bl.a. kastruller, stekgrytor och ugnsformar. De olika produkterna finns i olika storlekar och färgkombinationer och fungerar utmärkt för alla typer av spisar och ugnar, inkl. induktion och gas.

Färgspektrum

Återlanseringen av Kockums Jernverks unika produkter sker via en evolution, från vintage till det moderna köket. Där matlagning är glädje och funktionella produkter en viktig förutsättning. Detta presenteras i ett noga framtaget färgspektrum i harmoni med den traditionella formen. Resultatet – en unik design som lockar medvetna konsumenter.