Tillverkning och Hållbarhet

Kockums Jernverk Tillverkning och Hållbarhet

Kockums Jernverk strävar efter ett så närproducerat sortiment som möjligt, samtidigt som vi inte kompromissar med vårt mål att hålla högsta möjliga kvalitet under goda förhållanden för både arbetare och miljö. De fabriker vi arbetar med innehar ISO 9001:2015 samt ISO 14001:2015 certifikat och följer de angivna kravspecifikationerna. All produktion av Kockums stekpannor, pizzastål och smashjärn sker i Anderstorp, Sverige.

Kolstålsprodukter

2021 lanserades Kockums svensktillverkade stekpannor i kolstål. Dessa följdes sedan av bak/pizzastål och stekbord. Produktionen av dessa produkter sker i Anderstorp med omnejd och materialet som används är svenskt kolstål från SSAB. Stekpannan får sin form genom djupdragning och blästras innan den går genom en unik bränningslinje där vegetabiliska oljor bränns in i 350°C. På så sätt behöver man inte göra en egen inbränning utan kan direkt börja använda den.
Bak/pizzastålet och stekbordet laserskärs och blästras innan det genomgår samma inbränningsprocedur som för stekpannan.

Tillbehör i rostfritt stål

I Anderstorp finns även produktionen av våra smashjärn, grillspett, burgarpinnar och pizzaspadar. Till dessa används svenskt rostfritt stål.

Glaslock

Tillverkas i Emmaboda och den rostfria knoppen från Bredaryd monteras hos Kockums i Anderstorp.

Handtagsskydd läder

Handtagsskydden är framtagna med, och tillverkade av, Tärnsjö Garveri. Tärnsjö Garveri är ett av få kvarvarande garverier i Europa med vegetabilisk garvningsprocess. Hantverkskunnandet har anor från 1873.

Skärbräda furu

På ett snickeri i Anderstorp tillverkas Kockums gedigna skärbrädor av svensk furu. Sammanfogade ändbitar av furu ger varje skärbräda ett unikt mönster.

Övriga träprodukter

Kockums stora sortiment av träredskap är tillverkade av ett familjeföretag i Tyskland. Den naturliga variationen i det europeiska träet gör varje produkt unik.

Emaljerat stål

Kockums emaljerade stål tillverkas i Serbien på ett 60-årigt emaljverk. Hela tillverkningen finns under ett tak, från stål till emaljering, förpackning och lastning för transport.
Stålkärnan formpressas och handtagen svetsas på. Därefter hettas produkten upp till mellan 700°–900°C och emaljen appliceras genom att produkten doppas för hand i flera omgångar. Varje produkt är helt unik då emaljering är ett hantverk.

Emaljerat gjutjärn

Tillverkningen av våra emaljerade gjutjärnsprodukter sker i Holland på ett över 100 år gammalt gjuteri och emaljverk med fokus på bästa kvalitet, till kunder med extraordinära krav.

Transport och emballage

Vi jobbar enbart med fabriker som kan erbjuda oss en helhetslösning för att reducera transporter under tillverkningsprocessen. Transporterna från fabrikerna till vårt lager i Anderstorp sker alltid med fyllda lastbilar.
Vi använder oss av transportörer som har ett dokumenterat miljöprogram.
Allt emballage är återvinningsbart. I största möjliga mån återanvänder vi produkternas transportkartonger till kundleveranser. Kockums Jernverk är anslutet till FTI och betalar förpackningsavgifter som täcker kostnaden för att förpackningen ska kunna återvinnas till nya produkter.