Skötselråd

Hög kvalitet – Tidlös design – Unikt färgspektrum – Skandinavisk form

Så sköter du om kockums emaljerade produkter på bästa sätt:

Här har vi samlat information om och hur du använder och rengör dina Kockumsprodukter.

Emaljerat stål

Våra emaljerade kärl består av enbart naturliga råvaror vilket gör dem livsmedelssäkra. Emaljerat stål är helt luktfritt till skillnad från andra material. Det gör att varken smak eller färg överförs. Maten behåller sin rena smak vid både tillagning och lagring i Kockums emaljerade produkter. Emaljbeläggningen står effektivt emot smuts, fläckar och bakterier vilket är perfekt för optimal hygien i köket.

Utformningen av kokkärlens bas och sidor lagrar värmen väl och överför den samtidigt till maten som ska tillagas, du kan därför tillaga mat mer försiktigt på en mycket lägre tillagningstemperatur jämfört med andra kokkärl och därigenom spara energi. Samtidigt bevaras näringsrika och hälsosamma ingredienser bättre och smakupplevelsen förbättras. Vårt emaljerade stål är 100% nickelfritt och rekommenderas därför vid tillagning av mat till nickelallergiker.

Skötselråd:

  • Före första användning, diska köksprodukterna med varmt vatten och milt rengöringsmedel/diskmedel. Skölj av med rent vatten och torka av noggrant.
  • Hetta aldrig upp en tom gryta. Värm grytan långsamt med vätska, smör eller olja i. Börja på en lägre temperatur och öka gradvis. När grytan uppnått önskad värme kan man sänka värmen på plattan.
  • Vid överhettning, ta bort kokkärlet från värmekällan och låt det gradvis svalna.
  • Lämna aldrig kokkärlet utan översyn när du använder induktionshäll som snabbt värmer upp kokkärlet.
  • Använd alltid grytvantar eller grytlappar vid hantering av varma kokkärl och ugnsformar.
  • Kyl aldrig ett uppvärmt kokkärl eller lock under rinnande kallt vatten, låt dem svalna gradvis för att undvika termisk chock och eventuella skador.
  • För enklare hantering under matlagning fyll aldrig köksprodukterna över 2/3 av sin kapacitet.
  • För att skydda dina köksprodukter rekommenderar vi att du använder redskap av silikon, värmetålig plast eller trä.
  • Undvik att använda knivar och andra metallredskap som skadar och ger upphov till repor på emaljen.

Rengöring:

   • Kokkärlet ska alltid svalna av innan det sköljs av eller diskas.
   • Diska med varmt vatten och milt rengöringsmedel/diskmedel, skölj av med rent vatten och torka av noggrant. Det går också bra att diska i diskmaskin men för att behålla färgens lyster rekommenderar vi handdisk.
   • Använd endast mjuka nylonsvampar eller diskborstar för att avlägsna envisa matrester. Hårda svampar eller starka rengöringsmedel kan skada kokkärlets yta.
   • Om du råkat bränna något i kokkärlet rekommenderar vi att det får stå i vatten 10-15 minuter. Töm ut vattnet och häll därefter i citronsaft eller linoljesåpa, låt stå några minuter och bearbeta sedan ytan med en mjuk svamp för att få bort de sista resterna.
    Envisa fläckar kan tas bort med hjälp av bakpulver: Blanda bakpulver och några droppar vatten till en mjuk pasta. Ta en rå potatis eller ren vinkork och bearbeta fläcken med bakpulverpastan. 

Kockums emaljerade köksprodukter fungerar på alla sorters spisar, inklusive induktions- och gashällar.

Elektrisk – Välj alltid en platta/kokzon som motsvarar storleken på produktens botten.

Gas – Ställ in flamman så att den inte slår upp längs sidorna, se till att gaslågorna begränsas till bottnen av produkten.

Induktionsspis – Torka alltid av båda ytorna innan du placerar köksredskapet på den glaskeramiska kokzonen. Tänk på att värma upp produkten långsamt. För att inte skada produktens botten eller spishällen ska produkten alltid lyftas på, av och över plattan.

OBS: Inga av våra emaljerade produkter fungerar i en mikrovågsugn.

Emaljerat gjutjärn

Kockums Jernverks gjutjärnsgryta består av 100% återvunnet material som noga kontrollerats och analyserats för bästa kvalitet. Den är helt fri från kadmium och bly vilket gör den lämplig för matlagning. Gjutjärnets naturliga tyngd ger en bra, jämn och långsam värmefördelning. Det bevarar värmen länge och man kan använda eftervärmen för en energisnål tillagning. Den svarta matta emaljen är perfekt för att bryna och är samtidigt lätt att rengöra. Det tättslutande locket har en droppfunktion som gör grytan självösande. Lockets knopp är ugnssäker och tål upp till 250°. Gjutjärnsgrytan fungerar till bakning och kan även användas när något ska hållas kylt.

Kockums Jernverk erbjuder livstids garanti på gjutjärnsgrytan under förutsättning att den använts enligt den medföljande bruksanvisningen och att kvitto från inköp kan visas upp.

Skötselråd:

 • Före första användning, diska av produkten med varmt vatten och ett milt diskmedel. Skölj av med rent vatten och torka noggrant.
 • Lyft alltid grytan på glaskeramik- och induktionshällar, annars kan grytans botten eller hällen bli skadad.
 • För att uppnå bästa effekt, välj en spisplatta som motsvarar grytans storlek, på så sätt undviker du att sidor och handtag blir överhettade. Gaslåga justeras efter storleken på grytans botten så den inte slår upp längs sidorna.
 • För bästa resultat vid matlagning – hetta upp grytan under 5-7 minuter på en lägre temperatur tills den uppnått medelhög eller hög temperatur. När grytan väl är uppvärmd kan tillagningen ske på en lägre temperatur.
 • Värm aldrig grytan på hög temperatur, om den blir överhettad finns risk att maten bränns.
 • Undvik torrkokning då detta kan orsaka permanenta skador på emaljen.
 • För att skydda emaljen från repor, rekommenderar vi redskap i silikon eller trä. Metallredskap ska användas med försiktighet. Knivar och andra vassa redskap ska inte användas i grytan.
 • Handtagen och locket blir varmt både på spis och i ugn, använd alltid grytlappar.
 • Kontrollera lockets knopp regelbundet och dra åt om det behövs.
 • Grytan ska inte användas för tillagning utan vätska eller fett.

Rengöring:

  • En uppvärmd gryta ska aldrig sköljas eller sänkas ner i kallt vatten eftersom det kan skada emaljen.
  • Låt alltid grytan svalna innan den rengörs.
  • Rengör med hett vatten och ett milt rengöringsmedel. Skölj av grytan med rent vatten och torka noggrant.
  • Matrester kan lösas upp genom att grytan fylls med hett vatten och får stå i 15-20 minuter. Bearbeta med en mjuk svamp eller diskborste. Undvik redskap av metall eller rengöringsmedel med slipeffekt eftersom det kan skada emaljen.
  • Vi rekommenderar handdisk.
  • Förvara grytan i en torr miljö. 


Kockums emaljerade gjutjärnsgryta kan användas till alla typer av ugnar (utom mikro) och spisar, inklusive gas och induktion. Den kan också användas på grillen.

Kolstålsstekpanna

Kockums Jernverks stekpanna tillverkas i Anderstorp av svenskt 3 mm kolstål från SSAB. Stekpannan är ca 20% lättare än en gjutjärnspanna. Vår egen instekning av den blästrade stålytan med svenska vegetabiliska oljor ger unika stekegenskaper och väldigt god släpp-lätteffekt. Stekpannan tål höga temperaturer och sprider värmen jämnt och effektivt, vilket är perfekt för stekning och rostning. Den fungerar på alla typer av värmekällor och går också bra att använda i ugn upp till 200°. Det svartlackerade handtaget har en präglad Kockumslogga samt hål för upphängning.

Kockums Jernverk erbjuder livstids garanti på kolstålsstekpannan under förutsättning att den använts enligt den medföljande bruksanvisningen och att kvitto från inköp kan visas upp.

Skötselråd:

 • Stekpannan från Kockums Jernverk är inbränd när du köper den - skölj bara av och torka den torr med hushållspapper - sen kan du börja använda den direkt.
 • Värm stekpannan långsamt med en klick smör eller rapsolja i. Börja på en låg temperatur och öka, då sprider sig värmen effektivt över hela ytan. När pannan väl är uppvärmd kan tillagningen ske på en lägre temperatur. Efter avslutad matlagning ska pannan svalna innan rengöring. Om man spolar vatten i en het panna finns risk att den slår sig.
 • Lämna aldrig en kolstålsstekpanna i blöt, efter någon minut riskerar den annars att börja rosta.
 • Stekpannans handtag blir varmt både på spis och i ugn, använd alltid grytlappar.
 • Den svarta inbrända ytan kan eventuellt skifta i en rödbrun ton, detta är helt naturligt och beror på att kolstålet oxiderar under användning.

Rengöring:

 • Rengör enbart med hett vatten och torka noggrant torrt. Smörj därefter gärna in stekytan med någon droppe rapsolja. Efter hand som pannan används byggs ett ytskikt upp som ger en naturlig non-stickbeläggning, det är därför viktigt att inte diska för ihärdigt eftersom patinan ger de bästa stekegenskaperna. Diskmedel eller diskmaskin ska aldrig användas för att rengöra en kolstålsstekpanna.
 • Om du råkat bränna något så det fastnar i ytan, rengör med t ex stålull eller liknande svamp och bränn därefter in ytan på nytt innan du använder pannan igen.
 • Om man kokat sura vätskor, exempelvis citronsaft, vinsåser eller vinägerbaserade såser, kan pannan behöva brännas in på nytt.
  I det fall du behöver bränna in pannan: Fukta insidan av pannan med ett tunt lager rapsolja. Ställ på plattan och värm upp långsamt. Övervaka inbränningen noga. Det kommer att ryka så god ventilation rekommenderas. Upprepa inoljning och bränning tills du har en svart yta i pannan. En viss flammighet kan uppstå men är svår att undvika. Om det blir en blå ton kan du behöva sänka temperaturen. Träredskap

Vi rekommenderar att man använder träredskap i våra emaljerade produkter, detta för att undvika att man repar eller skadar emaljen. Kockums träredskap tillverkas i Tyskland i europeiskt trä. Den naturliga variationen i träet gör varje produkt unik. 

Skötselråd:

 • Diska alltid dina träredskap för hand och torka med handduk.
 • Undvik blötläggning av träredskap.
 • För bästa hållbarhet, återfetta dina redskap med jämna mellanrum genom att smörja in dem med matolja.Skärbräda

Vår gedigna och stabila skärbräda är tillverkad i Småland. Sammanfogat ändträ av svensk furu ger varje skärbräda ett unikt mönster. Skärbrädan levereras behandlad med paraffinolja.

Skötselråd:

 • Efter användande ska skärbrädan diskas av för hand med varmt vatten och diskmedel. Torka därefter torr med handduk eller hushållspapper. 
 • Skärbrädan är behandlad med paraffinolja och för att behålla skärbrädans egenskaper behöver den regelbundet oljas in på nytt. Tänk på att olja in hela skärbrädan. När träet är mättat torkas överflödig olja av med torr trasa eller hushållspapper.