FAQ

Vanliga frågor och svar

Här har vi samlat svaren på några återkommande frågor.

Var tillverkas produkterna?

Kockums Jernverks produkter produceras i Serbien och Holland i fabriker som vi vet är måna om både personal och miljö. Träredskapen tillverkas i Tyskland. Våra stekpannor, bak/pizzastål och smashjärn tillverkas i Anderstorp, Sverige.
Läs mer om tillverkningen under Tillverkning och Hållbarhet .

Kan jag använda min Kockumsprodukt om jag slagit bort en flisa eller fått en spricka i emaljen?

Det är inga problem att använda produkten. Varken emalj, stål eller gjutjärn i dagens produkter innehåller några ämnen som kan vara skadliga. Dock ska man vara lite försiktig med skadade produkter från det gamla Kockums Jernverk då det inte går att garantera att dessa är fria från exempelvis bly eller kadmium.

Finns det några farliga ämnen i produkterna från Kockums Jernverk?

De produkter som produceras idag är helt fria från farliga ämnen som till exempel kadmium och bly. Dagens Kockumsprodukter är 100% återvinningsbara. Produkterna är testade och godkända för att användas med livsmedel. 

Hur rengör jag mina emaljerade produkter?

Läs mer om detta på sidan för Skötselråd.

Går det att diska produkterna i diskmaskin?

De emaljerade stålprodukterna tål maskindisk men för att behålla färgens lyster och glans rekommenderas handdisk. För gjutjärnsgrytan rekommenderar vi handdisk. Stekpannan och Bak/pizzastålet ska enbart handdiskas i hett vatten utan diskmedel.

Vilka tips har ni för användande av Kolstålsstekpannan?

Våra stekpannor är inbrända med vegetabiliska oljor och är färdiga att använda direkt. Välj en platta eller induktionszon som motsvarar stekpannans bottendiameter.
Stekpanna ø24 cm = 19 cm
Stekpanna ø28 cm = 22,5 cm
Stekpanna ø30 cm = 25 cm
Mitten av stekpannan värms upp fortare, värm därför stekpannan genom att starta på en lägre temperatur och öka gradvis för att sprida värmen över hela stekytan. En kolstålsstekpanna blir bättre ju mer man använder den. Till en början kan man uppleva det som att det man tillagar fastnar i pannan, men låt köttet ligga kvar så släpper det när det fått en bra stekyta. Med tiden kommer den ursprungliga inbränningen att ersättas av ett nytt ytskikt som byggs upp efter hand som pannan används, detta ger en naturlig non-stickbeläggning. Det kan behövas lite mer smör/olja innan man fått till sin egen yta i stekpannan.
Skötselråd för stekpannan finns här. Här finns även instruktion för hur du kan göra om du vill göra en ny inbränning av stekpannan.

Vad kan hända där stålet inte är helt täckt av emalj?

På tunna kanter är det för liten yta för att emaljen helt ska kunna fästa. Här kan det uppstå korrosion vilket är helt ofarligt. Detta kan tas bort med hjälp av bakpulver och en rå potatis eller en ren vinkork. Blanda bakpulvret med lite vatten så det bildar en smet. Gnugga därefter smeten över fläcken med hjälp av potatisen eller vinkorken.

Emaljen har blivit missfärgad, hur får jag bort det?

Om emaljen missfärgats, prova att behandla fläcken med bakpulver enligt beskrivning i föregående svar.


Kan jag använda Kockums produkter på induktionshäll?

Kockums Jernverks emaljerade produkter fungerar på alla sorters spisar, inklusive gas och induktionshäll. De kan också användas i ugn men ej i mikro. Max 200°C rekommenderas för användande av stekpannan i ugn. Stekpannan och Bak/pizzastålet går även att använda på grill och över öppen eld.

Vilka redskap kan jag använda i Kockums produkter?

För de emaljerade produkterna avråder vi användande av redskap i metall då emaljen kan bli repad och skadad. Till stekpannan fungerar alla typer av redskap men vi rekommenderar redskap av trä eller silikon.

Går det att laga emaljen på gamla och nya produkter om det gått en flisa?

Vi har inte någon möjlighet att erbjuda hjälp med reparation av emaljskador.

Varför är det svarta eller vita prickar i ytan på min emaljerade produkt?

Varje produkt är unik då emaljering är ett hantverk som kan medföra mindre färgskiftningar och ojämnheter. Små partiklar från luften i fabriken kan hamna i emaljen.