Laddar

Pinocchiotårta med jordgubbar och vaniljkräm

Baka sommarens godaste tårta i vår nya emaljerade bakform!

Vi har tagit fram ett enkelt och riktigt gott recept på Pinocchiotårta – perfekt för sommarens alla fikastunder. I vårt recept har vi valt att smaksätta tårtan med jordgubbar, vaniljkräm och vispad grädde, men du kan självklart anpassa fyllningen efter vad du gillar bäst.

Receptet är anpassat för vår emaljerade bakform 35x20 cm. Bakformen har raka, höga kanter som ger tårtan en riktigt fin höjd och snygga, skarpa kanter – perfekt för en vacker och jämn tårta. 

Receptet ger ca 10 stora bitar. Om du ska bjuda ännu fler kan du enkelt göra två bottnar och placera dessa på varandra istället för att dela tårtan i mitten. 

Detta behöver du:

Tårtbotten

  • 150 gram smör
  • 2 dl strösocker
  • 6 st äggulor
  • 1 dl mjölk
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 msk bakpulver
  • 2,5 dl vetemjöl

Maräng

  • 6 st äggvitor
  • 3 dl strösocker
  • 2-3 dl mandelspån

Vaniljkräm

  • 0,5 dl strösocker
  • 2 msk maizena
  • 2 st äggulor
  • 2 dl mjölk
  • 0,5 tsk äkta vaniljpulver
  • 50 gram smör

Garnering

  • Jordgubbar ca 700-1000 gram (beroende på hur mycket jordgubbar du vill ha)
  • Grädde ca 5 dl
  • Ev. lite citronmeliss för dekoration

Gör såhär:

Tårtbotten

1. Klä en ugnsform/bakform (ca 30x25 cm) med bakplåtspapper. Tips: Fäst pappret med lite smör i kanterna och klipp små jack i hörnen för att få pappret att ligga slätt (se bild längre ner).
2. Sätt ugnen på 150°C (över- och undervärme).
3. Vispa smör och strösocker med en elvisp och tillsätt äggulorna (Ej äggvitorna!)
4. Tillsätt mjölken långsamt under fortsatt vispning.
5. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en separat skål. Vänd ner det i smeten med en slickepott – vispa inte.
6. Häll smeten i formen och bred ut jämnt.
7. Nu ska du göra marängen. Vispa äggvitorna till ett vitt skum. Tillsätt strösockret lite i taget medan du fortsätter vispa, tills du har en tjock och glansig maräng.
8. Bred marängen över kaksmeten i formen. Strö över mandelspån – snåla inte om du gillar mandel!
9. Grädda mitt i ugnen i ca 40–50 minuter. Kakan är klar när en provsticka kommer ut torr.
10. Låt kakan svalna helt. Vill du ha vaniljkräm i tårtan kan du göra den under tiden. 

Vaniljkräm

1. Vispa samman socker, maizena och äggulor i en skål.
2. Koka upp mjölken med vaniljpulver. Ta bort från värmen och vispa ner ägguleblandningen.
3. Sänk värmen och värm krämen under ständig omrörning tills den tjocknar. Ta av från spisen och rör ner smöret tills det smält. Låt svalna.

Montering

1. När kakan har svalnat, dela den i två delar längs kortsidan. 
2. Bre ut vaniljkrämen och vispad grädde på ena halvan och lägg på skivade jordgubbar. 
3. Lägg på den andra halvan som ett lock. Avsluta med ett lager grädde och dekorera med jordgubbar, mandelspån och gärna lite citronmeliss för färg.

Serveringstips:

Tårtan smakar allra bäst nygjord – den är frasig, krämig och full av somriga smaker! Undvik att förvara den i kylen innan servering, då tappar den sin frasighet.

Har du testat receptet eller våra nya ugnsformar? Berätta gärna i kommentarsfältet vad du tyckte! 🍓🍰

Bakformen hittar du här!

    
   

Kommentarer

Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Inga kommentarer
Logga in

Vårt lägsta pris 1-30 dagar innan prissänkning:

OBS. Priset är det lägsta pris som tillämpats för produkten 1-30 dagar innan den aktuella prissänkningen genomfördes. Undantaget är om gradvisa sänkningar gjorts, då visas det lägsta priset 1-30 dagar innan den första prissänkningen.